Energikartleggingen er basis for videre arbeid i planleggingsfasen. Dernest kommer tre aktiviteter:
- Lag basislinje på bakgrunn av innsamlet data fra energikartleggingen.
- Identifiser representative og målbare energiindikatorer (KPIer). Disse bør også settes inn i en KPI-struktur.
- Sett energidelmål og energimål, og implementer i organisasjonen.
Hva skal gjøres
Basislinje
Basert på energikartleggingen skal organisasjonen etablere en basislinje, eller flere, for en representativ periode av energibruken. Deretter bør endringen i energiytelsen måles mot basislinjen for energi.
Hensikten med en basislinje er for eksempel å kunne måle forbedring over tid, samt vurdere om selve energiledelsessystemet hjelper organisasjonen med å nå sine mål og ha en god energianvendelse (unngå energisløseri). En organisasjon bør derfor jevnlig evaluere prestasjonen sin mot basislinjen for å se hvordan den ligger an og eventuelt korrigere kursen (avviksbehandling) dersom energiforbruket er høyere enn antatt.
Basislinjen kan for eksempel være det aktuelle energiforbruket for et år med normal produksjon, men den bør justeres dersom det forekommer større endringer på installasjonen.
For basislinjen er det anbefalt å ha en metodebeskrivelse for når og hvordan denne skal endres. Den bør justeres dersom følgende forhold inntreffer:
- Forekommet endringer i driftsmønstre, energisystemer og prosesser (eksempelvis ny gassturbin).
- KPIene er ikke lenger representative for organisasjonens energibruk (eksempelvis ombygging fra gassturbiner til delelektrifisering).
KPIer
KPIer (‘‘Key Performance Indicator’’) er det begrepet olje- og gassindustrien bruker aktivt når de snakker om energiindikatorer, og begrepet er derfor benyttet i denne veiledningen. Standarden for energiledelse bruker begrepet EnPI for energiytelsesindikatorer, definert som kvantitativ verdi eller mål for energiytelse slik den er definert av organisasjonen. KPI-begrepet brukt i denne veiledningen er derfor det samme som EnPI-begrepet fra standarden.
For å etablere gode og tallfestede KPIer er det som regel nødvendig med en analyse som ser på hva som påvirker den aktuelle KPIen. Er god start vil være å gjøre noen forenklede målinger eller beregninger for å sette en foreløpig KPI. Deretter kan det bli nødvendig med større analyser på komponent- eller systemnivå for å finne en mer optimal verdi for KPIen som skal benyttes.
Eksempler på KPIer er: |
---|
|
Erfaringene fra industrien tilsier at arbeid med å definere gode KPIer er tidkrevende, og som krever involvering av flere mennesker med spesialkompetanse innenfor ulike fagområder. På denne måten kan de sikre seg at KPIen som skal defineres er gjennomtenkt med tanke på verdi, innhold, sammenhenger og påvirkning fra andre systemer.
Da forskjellige personer i organisasjonen kan påvirke ulike faktorer kan det være lurt å organisere KPIene i et strukturert hierarki. Denne strukturen bør starte med en overordnet KPI som er gyldig for hele organisasjonen og deretter splittes opp i andre KPIer som er mer spesifikke for en bestemt avdeling/enhet eller arbeidsområde.
Eksempler på KPIer for energiledelsessystemet relatert til idéer |
---|
|
KPIer på bunnen av hierarkiet bør være forhold som operatørene og annet personell med spesialkompetanse kan påvirke direkte gjennom sitt daglige arbeid.
Et skjematisk eksempel på en KPI-struktur er vist under.
Energimål
Organisasjonen skal gjøre følgende som en avslutning på planleggingsfasen:
- Sette energimål med tilhørende delmål.
- Lage handlingsplaner for energiledelse.
Når dette er gjennomført, kan organisasjonen gå videre til utførelsen av energiledelse.
Målene som skal settes bør formuleres som SMART, det vil si:
- S: spesifikke, det kan for eksempel være energiforbruk per produksjonsenhet for å unngå begrensninger på aktivitet.
- M: målbare, de må kunne dokumenteres.
- A: oppnåelige, målene kan gjerne være ambisiøse, men bør være oppnåelige.
- R: realistiske, det må være mål som kan nås ved å gjennomføre tiltak.
- T: tidsbegrensede, målene må nås innen en viss tid.
Det er viktig at målene og tilhørende delmål er forenlige med den definerte energipolitikken. Målene bør bli satt med hjelp og innspill fra de ansatte lenger ned i systemet, men initiativet bør komme fra toppledelsen. Det er viktig å inkludere ansatte på flere nivåer i organisasjonen slik at det blir et felles eierskap til målene. Målene må bli satt i samsvar med KPIene som definert tidligere.
En måte å sørge for at målene blir synlige er gjennom å ta det opp som en del av temaene som
Konkraft, Klimakur og mål for bransjen |
---|
Konkraft er en samarbeidsarena for Norsk olje og gass, Norsk Industri, Norges Rederiforbund og Landsorganisasjonen (LO). De har blant annet som mandat å sikre norsk sokkels konkurranseevne og at sokkelen er et attraktivt område for ny teknologi. Konkraft utga en rapport i 2009 for petroleumsnæringen og klimaspørsmål hvor de identifiserte et reduksjonspotensial på 800 000 tonn CO2 som kunne oppnås innen 2013. Fra Klimakur 2020 arbeidet ble det identifisert et ytterligere reduksjonspotensial på 200 000 tonn CO2, totalt et reduksjonspotensial på 1 000 000 tonn CO2 innen 2020. Statoil har uttalt at de skal ta 80 % av det identifiserte reduksjonspotensialet, da de står for om lag 80 % av produksjonen på norsk sokkel. |
gjennomgås i morgenmøter. Målene bør bli en integrert del av eksisterende systemer og prosesser.
Målene kan basere seg på eksterne drivere (for eksempel Konkraftmålet om CO2-reduksjoner). Det er viktig å tenke på at målene må settes der de ansatte kan ha innflytelse.
I tillegg til målene, bør det opprettes en handlingsplan som må iverksettes og vedlikeholdes slik at organisasjonen kan oppnå sine mål og tilhørende delmål.
En handlingsplan bør inneholde:
- Tiltak og aktiviteter for å nå målene med tilhørende tidsfrister.
- Hvem som er ansvarlige for gjennomføring av tiltakene.
- Hvordan skal forbedringene av tiltakene eller målene kvantifiseres for å se om det virkelig har forbedret energieffektiviteten.
Hvem bør involveres
Det bør være mange av de samme personene som var involvert i energikartleggingen som er involvert i etableringen av energimål, se liste under. For å sikre forankring blant ledelsen, bør i tillegg flere personer fra høyere opp i organisasjonen være involvert i prosessen. Utførende enhet bør være inkludert slik at det blir en forankring hos dem som skal bidra til å nå målene.
Personer som har god kjennskap til eksisterende styringssystemer bør være inkludert for lettere å gjennomføre prosessen.
Forslag til personer som kan være involvert i denne fasen av planleggingen:
- Energileder
- Driftsdirektør
- Driftsledere
- HMS-direktør
- OTLD land (offshore team leader drift)
- OIM (offshore installation manager/plattformsjef)
- Ansvarlige for roterende utstyr
- Prosessingeniører
- Elektroingeniører
- Personell fra boring
- Annet operasjonelt personell
- Prosjekteringsavdeling
Hva skal dokumenteres
For basislinje, energiytelsesindikatorer og energimål skal følgende kunne dokumenteres:
- Definert(e) basislinje(r), må også vedlikeholdes og registreres.
- Metodene for å bestemme og oppdatere KPIene skal registreres og gjennomgås regelmessig.
- Dokumentere energimål og tilhørende delmål i samsvar med lovbestemte krav og andre krav.
- Handlingsplan for energiledelse.
Utfordringer og løsninger
Erfaringene fra industrien tilsier at det eksisterer ulike utfordringer og potensielle løsninger for hva som kan forekomme ved etablering av basislinje, definering av energiindikatorer og målsetting.
En utfordring ved å definere basislinjen er å finne hvilket år som kan klassifiseres som et normalt produksjonsår. Det forekommer som regel alltid avvik fra normalen, men dette kan være vanskelig å ta hensyn til når basislinjen defineres.
Etter at en basislinje er valgt, er det viktig å oppdatere den dersom ny informasjon skulle foreligge, eller større endringer skal gjennomføres på installasjonen som kan påvirke basislinjen.
For å få bedre KPIer kan det være nødvendig med en omfattende analyse.
Bedre forståelse av energiforbruket fra energikartleggingen, kan gjøre det enklere å vite hvilke parametere/inngangsdata som er nødvendige til en slik analyse.
Ressurskrevende, det er mange mennesker som kanskje må involveres for å finne sammenhenger for KPIene.
Selv om det er ressurskrevende å definere KPIer, vil prosessen føre til at organisasjonen som helhet kan dra nytte av dette i det lange løp. Det blir enklere å vite hvem som har hvilke ansvarsområder, og noe som kan gjøre arbeidet lettere i fremtiden.
Utfordrende å finne KPIer som tilfredsstiller alle krav, og i tillegg kan noen av KPIene motvirke hverandre.
KPIer som motvirker hverandre bør unngås, og en omfattende kartlegging bør gjennomføres for å forstå sammenhenger bedre.
Utfordrende å sette mål og tilhørende delmål som har en god forankring i organisasjonen, er realistiske, men allikevel optimistiske og utfordrende.
Det er viktig å inkludere de rette menneskene for å sette de aktuelle målene og tilhørende delmålene. Det betyr at det anbefales at flere ledd i organisasjonen er inkludert i prosessen og i tillegg faktisk har en nødvendig myndighet.
Det er ikke nødvendigvis enkle løsninger på alle utfordringer som blir identifisert. Noen ganger kan imidlertid gode muligheter oppstå som følge av en prosess som dette, for eksempel:
- Gode KPIer kan føre til enklere styring av innretningen og forbedret energieffektivitet.
- Arbeidet med KPIer kan starte allerede i en designfase og innretningen kan dermed bygges deretter.
- Det er viktig å finne rett motivasjonsfaktor for de ansatte. Dette kan gjøres ved å bruke kostnad som en illustrativ parameter. Dette kan gi positive utslag med tanke på innsparinger.
Energiledelse i praksis
Regresjonsanalyse for utslippsintensitet hos Statoil |
---|
Statoil har gjort en analyse av utslippsintensitet som funksjon av produksjon. Basert på dataene har de gjort en regresjonsanalyse for å finne det optimale området produksjonen bør ligge innenfor for å unngå en for høy utslippsintensitet. ![]() |
Hvor finner du dette i ISO 50001?
- Kapittel 4.4.4 Basislinje for energi
- Kapittel 4.4.5 Energiytelsesindikatorer
- Kapittel 4.4.6 Energimål, energidelmål og handlingsplaner for energiledelse