Kommunikasjon er selve navet i et effektivt energiledelsessystem, og er et nøkkelverktøy for å informere, lære opp og motivere.
Hensikten er at alle skal kunne ta aktiv del i arbeidet med å forbedre energiytelsen. Til dette trengs gode kommunikasjonsplaner og -plattformer både internt og eksternt.
Det er ingen grunn til å finne opp hjulet på nytt! Alle eksisterende kommunikasjonskanaler som brukes innen kvalitet, produksjon, sikkerhet og miljø kan benyttes.
Hva skal gjøres
Intern og ekstern kommunikasjon bør håndteres forskjellig da mottakerne har forskjellige behov. Husk at uformell kommunikasjon om energieffektiv drift, f.eks. mellom plattformsjef og driftsingeniører også er et viktig element. Sett derfor energi på dagsordenen, også i uformelle settinger.
For å få en god oversikt bør dere utarbeide en kommunikasjonsplan som inneholder:
- Hvem som er ansvarlig for kommunikasjonen
- Hvilken informasjon som skal kommuniseres
- Hvordan det skal kommuniseres
Temaer for kommunikasjon |
---|
|
Ikke glem at kommunikasjon også går den andre veien, fra de ansatte med gode ideer og kommentarer, til de som driver energiledelse frem i selskapet. Dette krever et system for å samle og behandle innspillene, samt at man forteller hva som har blitt gjort med ideene i etterkant. Å se at egne ideer blir tatt seriøst hjelper stort på motivasjonen for å komme med flere forslag.
Gode tips og råd kan ofte fås ved å involvere noen fra kommunikasjonsavdelingen, både for å spisse budskap og sørge for god visuell fremstilling.
Prosjektet gjennomførte en gruppeoppgave på kommunikasjon. Spørsmålet var: Hva slags kommunikasjonskanaler/-systemer trenger vi for å forbedre energieffektiviteten (eksisterende og nye idéer). Svarene er illustrert i figuren nedenfor, hvor høyere poengsum indikerer større viktighet.
Hvem bør involveres
Typisk bør energileder initiere og administrere kommunikasjon relatert til energiledelse. Ved behov, vurder å trekke på følgende:
- Kommunikasjonsavdeling: for spissing av budskap, valg av kanaler, visuell fremstilling og utsendelse
- Energiteamet: for valg av aktuelle temaer, innsamling av data, analyser og resultater
- Ansvarlige for HMS: for å utveksle erfaring innen kommunikasjon av sikkerhets- og miljøtematikk.
- Ansvarlige for produksjon
Hva skal dokumenteres
- Kommunikasjonssystemet skal dimensjoneres I forhold til organisasjonens størrelse slik at energiytelsen blir kommunisert. I praksis betyr dette at alle skal bli informert om energiytelsen.
- At det er et system på plass for å melde inn og følge opp forslag
- Kommunikasjonsplanen
- Ekstern kommunikasjon, dersom dette ønskes, skal dokumenteres i en kommunikasjonsplan. Dersom det ikke ønskes, skal vedtaket dokumenteres av bedriftens ledelse.
Utfordringer og løsninger
Det er få som kjenner til energiledelse og energieffektivisering i selskapene
Bevisstgjøring er nøkkelen. Få energiledelse opp som tema på alle relevante kommunikasjonsarenaer, på morgenmøter, dags- og ukerapporter, intranett, etc. slik at det inngår i den daglige samtalen. Dette krever gjentakelse og terping over tid.
Vanskelig å synliggjøre resultatene i et format som alle ansatte kan kjenne seg igjen i
Det er viktig å kunne relatere til tallene som presenteres. Med mindre budskapet skal til teknisk personell med god innsikt i hva resultatene betyr er det effektivt å konvertere resultatene til kjente enheter. Vanskelig enheter: MWh, sm3 med brenngass, tonn CO2. Lette enheter: kroner spart, % forbedring, utslipp sammenliknet med det en vanlig personbil slipper ut i løpet av et år, etc.
Skiftene snakker ikke sammen, og anlegget blir derfor drevet forskjellig avhengig av hvilket skift som er om bord
Identifiser ildsjeler på hvert skift og koble dem sammen i et uformelt nettverk med tilsvarende ildsjeler på de andre skiftene for å inspirere og motivere. Oppdater driftsprosedyrene slik at gode praksiser blir kopiert fra et skift til de andre. Kommuniser fremgang, og vurder belønninger for skift som har god energiytelse og/eller har forbedret seg mest.
Formelle kommunikasjonslinjer er ikke etablert for tematikk innen energieffektiv drift
Bruk liknende format som på allerede etablerte kommunikasjonslinjer innen produksjon, sikkerhet, og miljø og sett ansvaret ut i linje (ikke i stab).
Engasjementet er til stede under skippertak, men glipper i den daglige driften
Å få energiledelse på dagsordenen er en endringsprosess som tar tid. Kontinuerlig fokus, og regelmessig kommunikasjon bidrar til å få temaet på dagsordenen og at det gradvis synker inn. Husk å synliggjøre resultater og fremgang underveis.
Energiledelse i praksis
Repsol har mange gode erfaringer med energiledelse og kommunikasjon internt |
---|
![]() ![]() ![]() |
Hvor finner du dette i ISO 50001?
- Kapittel 4.5.3 – Kommunikasjon