En god start gjør veien videre lettere. For energiledelse handler dette om å engasjere de riktige rollene, etablere et energiteam, definere energipolitikken og hovedprinsippene.
Dere må selv vurdere om dere ønsker å sertifisere energiledelsessystemet eller kun følge de prinsipp og krav som er fremsatt i standarden.
ISO 50001 er en av standardene for energiledelse og ble publisert i 2011. Standarden angir krav til etablering, iverksetting, vedlikehold og forbedring av et energiledelsessystem. Systemets formål er å gjøre det mulig for organisasjonen å oppnå kontinuerlig forbedring av sin energiytelse, inklusive energieffektivitet, energianvendelse og energiforbruk på en systematisk måte.
Hva skal gjøres?
Det er tre hovedmomenter som bør dekkes i denne fasen av planleggingen:
- Engasjere ledelsen og organisasjonen
- Etablere et energiteam med tydelig mandat
- Definere energipolitikken og hovedprinsippene for energiledelse
Engasjering av ledelsen og organisasjonen bør skje gjennom en bevisstgjøring blant lederne, for eksempel ved at energiledelse blir satt på dagsorden som et av temaene som skal dekkes under viktige samlinger. Her må ledelsen klare å begeistre resten av organisasjonen gjennom positive tiltak.
Ledelsen må sørge for at et energiteam blir opprettet og at dette teamet får et mandat fra dem. På den måten kan teamet gjennomføre tiltak som de finner nødvendig gjennom sitt arbeid.
Eksempler på hvordan mandatet kan bli tydelig for energiteamet |
---|
|
Ledelsen må i samarbeid med representanter for de ansatte definere strategien for energiledelse. De bør formulere en del hovedprinsipper for energiledelse som energiteamet kan ta med seg i sitt arbeid.
De bør blant annet sørge for at personer som jobber med energianvendelse får tilstrekkelig kunnskap gjennom opplæring og passende kursing. Det er nødvendig å identifisere hvilke opplæringsbehov det er innad i organisasjonen og på den måten sette inn nødvendige tiltak for at organisasjonen som helhet skal bli bevisst på hvordan de kan jobbe med energiledelse og energieffektivisering.
I løpet av arbeidet med operatørene ble det identifisert muligheter for hvordan det daglige arbeidet kan organiseres. Noen av disse eksemplene er gjengitt under:
- Viktig å bygge videre på det som allerede er gjort (for eksempel innen optimalisering og andre prosesser som eksisterer).
- Kan ikke lage mål hvor de ansatte ikke har innflytelse, dermed må driftsorganisasjonen være involvert i fastsetting av sine egne mål.
- Essensielt med daglig utførelse av energiledelse. Det bør bli en del av kulturen.
Hvem bør involveres?
Erfaringer fra prosjektet er at det ofte etableres energiteam i organisasjonene for å utføre ledelsens energipolitikk. Det er vanlig at energiteamet består av personer fra ulike fagdisipliner, hvor energileder er en viktig del av teamet. Dessuten bør det være plass til en representant fra ledelsen i teamet selv om denne personen ikke trenger å delta på alle møter.
Definisjon av energileder og ledelsens representant |
---|
|
Eksempler på roller som bør være involvert er nevnt under:
- Ledelsens representant
- Energileder
- Ingeniørmiljø:
- Prosessavdelingen
- Roterende utstyr
- Elektro
- Automasjon
- Driftsstøtte på land
- Driftspersonell
- Plattformsjef
- Linjeledere
- Innkjøpsansvarlige
På det første møtet bør øverste leder være til stede for å vise at energiledelse er noe det satses på i organisasjonen.
Gode råd for energiteamet |
---|
|
Hva skal dokumenteres?
En energipolitikk må defineres som en del av energiledelsessystemet, og denne bør implementeres og integreres i det eksisterende styringssystemet. Dette er noe selskapene har god erfaring med og fører til en bevisstgjøring i organisasjonen. Det er derfor anbefalt at dette innføres, om dette lar seg gjøre uten store utfordringer.
Systemgrenser for energiledelsessystemet dokumenteres med hvor, for hvem og lignende.
Mandatet til energiteamet bør dokumenteres fra ledelsens side.
Utfordringer og løsninger
Erfaringene fra industrien tilsier at det eksisterer ulike utfordringer og potensielle løsninger for hva som kan forekomme under oppstartsfasen. Noen av disse er presentert under og er basert på svarene fra en gruppeoppgave fra et av seminarene for energiledelse.
Min leder viser ikke nok engasjement
- Strategi: Ledelsen bør ha nedfelt i strategien at energiledelse er noe som står høyt på prioriteringslista innad i selskapet. Kan dermed vise ovenfor samfunnet og andre interessenter at organisasjonen tar klimagassutslippene på alvor, og investerer tid og ressurser for å jobbe med energieffektivisering.
- Økonomi: Energiledelse må være tilknyttet økonomien i selskapet og vise at den bidrar til en kostnadsbesparelse. Dette kan føre til større engasjement fra interessentene siden dette kan ha betydning for blant annet utbytte.
- KPI: Det kan være enkelte KPIer som er knyttet opp mot bonus (f.eks. en påskjønnelse i form av en reise, men også bonus i form av penger for at de ansatte oppnår målsetningene sine).
- Engasjement: Ledelsen må vise et aktivt engasjement rundt om i selskapet hvis de skal ha med seg sine ansatte. Dette kan gjøres ved å sette energiledelse høyt på agendaen under viktige sammenkomster mellom ansatte og toppledelse.
Driftsstøttepersonell på land har ikke interesse for energiledelse
- Mål: Ledelsen må komme med klare og tydelige mål på hvordan energiledelse skal implementeres i selskapet.
- Synliggjøring: Dersom ulike tiltak fungerer er det viktig å kommunisere dette til de ansatte gjennom å vise de faktiske resultatene fra arbeidet.
- Forståelse: De ansatte må forstå hvorfor de må drive med energiledelse. De må få et eierskap slik at de ønsker å jobbe med det.
- Verktøy: Viktig å presentere hva man har gjort som selskap på en god måte gjennom å ha først og fremst gode arbeidsverktøy som resulterer i lett forståelige resultater.
- Teknologi: Det må settes pris på ny teknologi som tas i bruk og dette må verdsettes internt i selskapet.
Operatørene som jobber offshore har ikke noe forhold til energiledelse og det å jobbe med det
- Synliggjøring: Viktig å vise utfallet av hva verdien av energiledelse er. Dette må synliggjøres i driftsorganisasjonen til enhver tid.
- Tilbakemelding: Bruk idéboks, og vis at forslagene har blitt fulgt opp i etterkant ved å fortelle hvordan de har blitt implementert.
- KPIer: Viktig at de ansatte føler at de kan påvirke KPIene, dette kan gjøres gjennom å involvere de ansatte når KPIene defineres da det skapes et eierskap av å ha KPIer som de ansatte har bidratt til. Dette kan gjøres gjennom å bryte ned de overordnede KPIene ned til de ulike nivåene i organisasjonen på en meningsfull måte.
- Påvirkning: Viktig at de ansatte vet nøyaktig hva de kan bidra med for at de kan nå KPIene som er fastsatt. På den måten kan de ansatte lengst ned i organisasjonen se at det de gjør nytter og bidrar til sluttresultatet.
Energiledelse blir alltid det siste som står på gjøremålslisten min
Bør bli en integrert del av arbeidshverdagen ved at det innføres sammen med andre vanlige rutiner (eksempelvis på morgenmøter og ved andre anledninger).
Det er ingen i organisasjonen min som vet hva energiledelse er
- Energiledelse bør bli en del av presentasjoner og møter ledelsen har med ansatte.
- Bør vise fram de gode historiene, noe som forhåpentligvis vil føre til større bevisstgjøring rundt energiledelse.
- Oppnådde utslippsreduksjoner ved gjennomføring av tiltak bør komme tydelig fram og gjerne frontes av de involverte sammen med noen fra ledelsen.
De riktige personene blir ikke involvert i arbeidet med energiledelse
- Ledelsen må sørge for å plukke ut de riktige personene ved å ha en god prosess for å velge ut kandidater til energiteamet gjennom en grundig kartleggingsprosess for å identifisere de som ønsker å jobbe med det og som besitter de rette kunnskapene.
- Gjøre det attraktivt å jobbe med energiledelsestemaer, for eksempel vise frem de gode tingene innad i organisasjonen, liten lønnsøkning fordi de tar på seg å jobbe med energiutfordringen eller forfremme personer som bidrar til arbeidet med energiledelse. Det er viktig å få dem til å føle seg verdsatt.
Energiledelse i praksis
Energipolitikken til Engie |
---|
![]() |
Statoils energikoordinatorer på norsk sokkel |
---|
Statoil har en egen energikoordinator for norsk sokkel som har fått et tydelig mandat for å jobbe med energiledelse. Denne personen har som oppgave å sørge for at installasjonene på norsk sokkel drives mest mulig energieffektivt. I tillegg samler denne energikoordinatoren inn informasjon fra hver enkelt energikoordinator. Det finnes en energikoordinator per installasjon, det er kun 15 % prosent av stillingen til denne personen, men det er i hvert fall en del av arbeidsoppgavene til denne personen gjennom et tydelig mandat. |
Innføring av energiledelse hos Repsol (tidligere Talisman) |
---|
Da Repsol bestemte seg for å innføre energiledelse i organisasjonen viste toppledelsen interesse. De ønsket å bidra med hva de kunne. Ytre miljøansvarlig hadde deretter et møte med flere fra toppledelsen for finne ut hva dem kunne bidra med. Dette førte til en bedre forankring i organisasjonen som sådan og gjorde implementering av energiledelse lettere. |
Hvor finner du dette i ISO 50001?
- Kapittel 4.2 Ledelsens ansvar
- Kapittel 4.3 Energipolitikk