En energikartlegging skal være i tråd med energipolitikken til det enkelte selskap og skal inneholde aktiviteter som kontinuerlig forbedrer energiytelsen. Det skal blant annet være en gjennomgåelse av organisasjonens aktiviteter som kan påvirke energiytelsen.
Energikartlegging er viktig for å:
- Forstå energibruken til organisasjonen gjennom å lage en oversikt over energiflyten,
- Muliggjøre identifisering av forbedringsmulighetene og fokusere innsats mot kritiske områder,
- Sikre tilstrekkelig kontroll og oversikt (for eksempel å registrere uventede endringer eller resultater),
- Forutsi forventet forbruk i den neste perioden,
- Måle og evaluere effekt av forbedringsaktiviteter og prosjekter, og
- Rapportere på energiytelse og forbedre bunnlinjen ved forbedret energieffektivitet.
Hva skal gjøres
Energikartleggingen vil gjennomføres gjennom analyser av tilgjengelige data for selskapet eller installasjonen. Det er viktig å identifisere alle vesentlige energikilder og tilhørende forbruk. Det er også mulig å gjennomføre dette på et detaljert utstyrsnivå ved å lage et register som kan benyttes i flere sammenhenger.
Energikartleggingen er en del av en prosess som starter med en kartlegging, før fokusområder som skal vurderes nærmere identifiseres og til slutt mulighetene for ulike tiltak vurderes, se figur under.
Et eksempel på hvordan energikartleggingen kan gjennomføres er gjennom arbeidsmøter med relevante personer tilstede. Erfaringen blant selskapene har vist at det er viktig å ha de rette personene med i prosessen, da sikrer organisasjonene seg at den rette kompetansen er involvert.
Deler av kartleggingen vil være basert på data fra sensorer og andre målinger, men er mest sannsynlig ikke tilstrekkelig for å få hele oversikten over energibruken.
Oppsummert så er som regel informasjonen innhentet fra:
- Operasjonelle data,
- Energianalyser,
- Dybdestudier for en enkelt prosess og
- Full analyse av en installasjon.
For valg av fokusområder er det viktig å forstå at 80 % av all energibruk/produksjon/kost ofte er relatert til 20 % av forbrukerne. Det kan derfor være fornuftig å bruke energipåvirkning som hovedkriteriet for å velge fokusområder, men ‘‘ikke glem alle bekker små’’. Energiledelse er også en felles dugnadsprosess hvor alle bidrag kan være med på å føre til forbedringer.
Erfaringene fra industrien viser at flere selskaper har gjennomført energikartlegginger, men at de ikke har en systematisk tilnærming med hensyn til dokumentasjon og oppfølgning.
Et eksempel på hvordan resultatene etter en energikartlegging kan se ut er vist under. Det er et eksempel av de største elkraftbrukerne for en FPSO.
Hvem bør involveres
For å oppnå en best mulig energikartlegging bør flere personer fra ulike deler av organisasjonen bli involvert. Det er veldig viktig å inkludere operatørene i denne prosessen, da de besitter mye kunnskap som er nyttig, men ikke minst da det er de som til syvende og sist skal gjøre jobben. Dette vil forhåpentligvis føre til en god forankring og et bedre eierskap.
Et eksempel på utvalgte personer er gitt under:
- Energileder
- Driftsdirektør
- Driftsledere
- HMS-direktør
- OTLD land (offshore team leader drift)
- OIM (offshore installation manager/plattformsjef)
- Ansvarlige for roterende utstyr
- Prosessingeniører
- Elektroingeniører
- Personell fra boring
- Annet operasjonelt personell
- Prosjekteringsavdeling
Hva skal dokumenteres
En skriftlig prosedyre som beskriver metoden og prosessen for hvordan energikartleggingen gjennomføres og vedlikeholdes må dokumenteres i selskapenes prosedyrer som en del av energiledelse.
Noe av det viktigste å dokumentere er hvor energien kommer fra (energibærer, eksempelvis naturgass, diesel eller lignende) og hva den brukes til. Det er flere måter å gjøre dette på i praksis, men en metode som en del selskaper bruker er å vise energiforbruket i et Sankey diagram.
En annen måte dette kan dokumenteres på er gjennom et energiregister, eksempelvis bruk av et brukervennlig tabellformat. Erfaringene samlet gjennom prosjektet viser at det finnes ulike måter å dokumentere dette på i praksis.
Et eksempel på et Sankey diagram er vist under for en FPSO, og tilsvarende er i bruk hos enkelte selskaper.
Utfordringer og løsninger
Erfaringene fra industrien tilsier at det eksisterer ulike utfordringer og potensielle løsninger for hva som kan forekomme under energikartleggingen.
Det er vanskelig å få tilgang til eller finne informasjon som kan være nyttig.
Det er viktig å utnytte data som allerede eksisterer, som for eksempel i OSIsoft PI, System One eller andre systemer som lagrer operasjonelle data.
Kunnskapen til installasjonen som skal kartlegges er mangelfull blant de som er ansvarlige for å gjennomføre energikartleggingen.
Det er viktig å benytte erfarent personell med god dybdekunnskap om den aktuelle installasjonen som skal kartlegges.
Alder på installasjonen gjør at det ikke er nok tilgjengelige data for å gjøre en god energikartlegging.
Det bør vurderes å installere flere sensorer for å få tilgang til nødvendig informasjon.
Energikartlegging er noe som blir overlatt til ansvarlig for ytre miljøansvarlig uten et tilstrekkelig mandat.
Ledelsen kan sørge for å gi ansvarlig energileder et mandat ved å kommunisere dette internt i organisasjonen.
Energiledelse i praksis
Energikartlegging hos BP |
---|
BP gjennomførte et større prosjekt for energikartlegging i 2012. Dette ble gjort ved hjelp av et to dagers arbeidsmøte per felt. De sørget for å ha en god fasilitator som kjente godt til metodikk og en som tydelig styrte prosessen. Møtene hadde deltakere fra ulike deler av organisasjonen, eksempelvis driftspersonell, direktører for HMS og drift, ansvarlig for ytre miljø, plattformsjef med flere. |
Innføring av energiledelse på Osebergfeltet |
---|
I 2014 mottok Statoil støtte fra Enova for å implementere energiledelse på Osebergfeltet. Formålet med prosjektet i samarbeid med Enova var å redusere energibruken med 19,9 GWh årlig. Selskapet startet med å lage en oversikt over hvor energien blir produsert og hvordan den blir brukt Statoil ønsket å optimalisere bruken av turbiner med en høyest mulig virkningsgrad. Statoil vurderte tiltak for både hovedprosesser og støtteprosesser, i tillegg til fakling. Statoil ønsker å følge beste praksis i henhold til internasjonale standarder og dette vil gi en gevinst for energieffektivisering. Implementering av energiledelse på Oseberg førte til:
|
Energikartlegging i Statoil |
---|
Statoil har en ansvarlig energikoordinator per felt, det er ikke en heltidsstilling, men en mindre del av stillingen. En del av arbeidstiden skal blant annet gå med til å lage en handlingsplan for det feltet personen er ansvarlig for. En del av planen omfatter en energikartlegging ved hjelp av et Sankey diagram som bukes for å identifisere energieffektiviseringstiltak. |
Hvor finner du dette i ISO 50001?
- Kapittel 4.4 Energiplanlegging
- Kapittel 4.4.3 Energikartlegging